Commons:Signatures/nl

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Signatures and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Signatures and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut: COM:SIGN

Klik op de knop handtekening in uw bewerkingswerkbalk om uw handtekening aan het einde van uw bericht toe te voegen.

Uw berichten ondertekenen op overlegpagina's is verplicht, het vergemakkelijkt de discussie door de auteur van een bepaalde opmerking te helpen identificeren. Andere gebruikers kunnen vervolgens naar een overlegpagina navigeren en hun opmerkingen richten aan de specifieke, relevante gebruiker(s). Discussie is een belangrijk onderdeel van gezamenlijke bewerking, omdat het alle gebruikers helpt de voortgang en evolutie van een werk te begrijpen.

Als u een bericht wilt ondertekenen en dateren, typt u vier tildetekens (~~~~) of klikt u op de handtekeningknop in uw bewerkingswerkbalk aan het einde van uw bericht. Wanneer de pagina wordt opgeslagen, worden deze tekens vervangen door uw gebruikersnaam (met een link naar uw gebruikerspagina), een link naar uw overlegpagina voor gebruikers en een tijdstempel, zoals deze:

Example (talk) 06:06, 1 February 2024 (UTC)

Regels voor aangepaste handtekeningen

Wikimedia Commons staat het gebruikers toe om hun handtekeningen aan te passen in hun voorkeuren, maar er bestaan een paar regels om verstoring te voorkomen. De handtekening moet ondubbelzinnig de auteur van een opmerking identificeren en moet linken naar de gebruikerspagina, de overlegpagina van de gebruiker of de bijdragen van de gebruiker. De aangepaste handtekening moet zo zijn ontworpen dat de leesbaarheid van de pagina niet wordt aangetast. Als bijnamen worden gebruikt, zorg er dan voor dat ze aan een specifieke gebruiker kunnen worden toegewezen. Het vervalsen van handtekeningen of het opzettelijk verbergen van de eigen identiteit wordt niet geaccepteerd.

Transclusie van sjablonen

Transclusies van sjablonen en parserfuncties in handtekeningen (zoals die welke bijvoorbeeld als {{User:Name/sig}} worden weergegeven) zijn verboden. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Handtekeningsjablonen zijn vandalismedoelen en zullen dat voor altijd zijn, zelfs als de gebruiker het project verlaat.
  • Bepaalde geautomatiseerde scripts (bots) worden gebruikt om bijzonder actieve overlegpagina's automatisch te archiveren. Deze bots lezen de bron van de overlegpagina, maar transclueren geen sjablonen en herkennen de sjabloon dus niet als een handtekening.
  • Handtekeningsjablonen zijn een kleine maar onnodige aanslag op de servers. Verzonden handtekeningen vereisen extra verwerking: wanneer u uw handtekeningbron wijzigt, moeten alle overlegpagina's waarop u hebt gepost opnieuw gecached worden.
  • Vervanging van sjablonen in handtekeningen wordt afgeraden, omdat een dergelijke sjabloon overbodig is voor het gebruik van dezelfde inhoud als een onbewerkte handtekening.

Eenvoudige teksthandtekeningen, die samen met de pagina-inhoud worden opgeslagen en niet meer bronnen gebruiken dan de opmerkingen zelf, voorkomen deze problemen.

Afbeeldingen in handtekening

Afbeeldingen van welke aard dan ook mogen om de volgende redenen niet worden gebruikt in handtekeningen:

  • Ze zijn een onnodige aanslag op serverbronnen en kunnen serververtraging veroorzaken
  • een nieuwe afbeelding kan worden geüpload in plaats van degene die u hebt gekozen, waardoor uw handtekening een doelwit wordt voor mogelijk vandalisme en Denial-of-service-aanvallen
  • ze maken pagina's moeilijker te lezen en te scannen
  • ze maken het moeilijker om tekst van een pagina te kopiëren
  • ze leiden mogelijk af van de werkelijke boodschap
  • afbeeldingen schalen niet met de tekst, waardoor lijnen met afbeeldingen hoger zijn dan die zonder
  • Ze maken de lijst "bestandslinks" op de afbeeldingspagina rommeliger elke keer dat u zich aanmeldt op een andere overlegpagina
  • afbeeldingen in handtekeningen geven overmatige aandacht aan de bijdrage van een bepaalde gebruiker

Een mogelijk alternatief is om in plaats daarvan Unicode-tekens te gebruiken.

Handtekeningen ondersteunen meertaligheid

Het wordt aanbevolen dat actieve Commons-gebruikers met gebruikersnamen die geen gebruik maken van het Latijnse alfabet (bijvoorbeeld Arabische, Chinese of Hebreeuwse gebruikersnamen) een Latijnse transliteratie, vertaling of bijnaam toevoegen aan hun handtekeningen (via Preferences → sectie "Signature" → opties Signature: en Treat signature as wikitext (without an automatic link to your user page)). Dit maakt het gemakkelijker voor gebruikers die niet bekend zijn met deze scripts om dergelijke gebruikers te herkennen en ermee te communiceren. Evenzo worden gebruikers met gebruikersnamen van het Latijnse alfabet die regelmatig communiceren met gebruikers van een ander schrift (zoals Japans), aangemoedigd om een versie van hun gebruikersnaam in dat script toe te voegen.

Voorbeeld 1: ریلکه talk (Example)
Voorbeeld 2: Example talk (ریلکه/里尔克/リルケ)

Gebruikersnamen in scripts van rechts naar links

In handtekeningen van gebruikers met gebruikersnamen in het Arabisch, Hebreeuws of andere scripts van rechts naar links, veroorzaakt de aanwezigheid van tekst in beide richtingen problemen in sommige browsers. Een voorbeeld van zo'n handtekening is

Einde commentaar مثال (talk) 0:00, 1 January 2014 (UTC)

die voor sommigen kan worden weergegeven als "1 ,0:00 (talk) مثال January 2014 (UTC)" (zie Bidirectionele tekst: Unicode-ondersteuning).

Dit kan worden opgelost door een markering van links naar rechts of LRM (‎) toe te voegen Na de link naar de pagina van de gebruiker:

[[User:مثال|مثال]]&lrm; ([[User talk:مثال|<span class="signature-talk">talk</span>]]) 0:00, 1 January 2014 (UTC)
مثال‎ (talk) 0:00, 1 January 2014 (UTC)

In het gedeelte 'Handtekening' van uw voorkeuren kunt u uw handtekening wijzigen om een links-rechtsmarkering op te nemen. Als uw opmerking zelf in een script van rechts naar links staat, kan het nodig zijn om uw handtekening vooraf te laten gaan door een andere LRM (anders wordt een deel van de handtekening vóór de opmerking weergegeven).